Ahol a szépség a természetessel találkozik

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Mire jó a szappan

Ekcéma

2016. június 10. - Costa Cosmetics

Először is szeretném leszögezni, hogy a szappan nem gyógyszer, nem gyógyít semmilyen betegséget. Csak egy szappan és mosakodásra való, még akkor is, ha kézműves, akkor is ha kecsketejes vagy parlagfüves.

Sokak életét keseríti meg ez a tünet, az ekcéma, és sokan kérnek segítséget egy-egy vásáron tőlem is. Például szeretnének szappant, ami elmulasztja ezt a problémát. A rossz hír, hogy az ekcéma egy genetikai rendellenesség, ami el nem múlik, a jó hír, hogy általában tünetmentessé tehető. Felelőtlen és hazug állítás azt mondani bármelyik szappanra, hogy az meggyógyítja az ekcémát. A helyes állítás az lehetne, hogy nem ront, sőt javíthat is az ekcémás bőr állapotán.

ekcema_1.jpg

Nem vagyok bőrgyógyász, amiket leírok most nektek csak saját tapasztalatom, e szerint olvassátok de magam is időnként szenvedtem tőle és a családban volt több gyerek is, akik szintén, így elég sok tapasztalatom van a témában. A szteroidos krémek leviszik a gyulladást, de vannak mellékhatásaik ezért jó ha kiderül, mi áll a háttérben.

Az ekcémás tüneteket fokozhatják külső hatások vagy belső problémák. Hogy kiderüljön mitől lehet először is egy kis időre érdemes lemondani minden nélkülözhető testápolási termékről és csak a legszükségesebbeket megtartani. Ezeket pedig úgy összeválogatni, hogy minél kevesebb illat, tartósító, egyéb bőrizgató hatású anyag legyen benne. Kontakt allergiát okozhatnak a tisztító szerek is, ezért ezeket is le kell cserélni lehetőleg természetes anyagokra.

Tehát testápolásnál javasolnék például egy illatmentes szappant, akár kecsketejest mosakodáshoz. A szilárd szappan előnye a folyékonyakkal szemben, hogy nem tartalmaznak tartósító szereket. A különféle krémekről egy időre mondjunk le, ha nagyon fontos egy kevés mandula, kókusz vagy egyéb olajat használjunk. Fürdés helyett válasszuk a gyors zuhanyzást, mert a klóros víz is okozhat ekcémát.

Mosáshoz mosószóda-reszelt szappan keverék, mosódió, öblíteni ecet a legcélszerűbb ebben a periódusban. Mosogatáshoz használjunk kesztyűt, egyenlőre ne latexet, mert az is allergizálhat (a legjobb persze ha van mosogatógép).

mososzoda.jpg

Ezek a megkötések fontosak, hogy kiderüljön, ténylegesen valamilyen külső tényező okoz problémát. Ha az állapot így javult, akkor egyértelműen erről van szó. Ha ragaszkodunk korábbi testápolási termékeinkhez, úgy azokat egyenként vezessük be újra, hogy kiderüljön, melyik okoz gondot.

Ha minden változatlan, akkor sajnos az étkezésünket is górcső alá kell venni. Érdemes elmenni egy alapos gasztroenterológushoz és megnézetni nincs-e valamilyen ételallergiánk. Ha a vizsgálatok negatívak, és nem derült ki mi a gond, akkor a következőt tegyük: iktassunk ki minden fűszeres, ízesített, színezett élelmiszert egy-két hétre az étrendünkből. Ezután egyenként vezessük be újra és vezessünk étkezési naplót. Így lebukhat a tettes.

Sajnos nincs rá semmi garancia, hogy kiderül, mi az ami a ront a helyzeteden, hiszen környezeti hatások is lehetnek felelőse, például dohos, penészes helység, építőanyagok, atkák, de még egy stresszes élethelyzet is ronthat az állapotunkon.

Végezetül még annyit, hogy nekem egyértelműen kontakt ekcémám volt. A tusfürdők, krémek, samponok elhagyásával és mosószóda-reszelt szappanos mosással teljesen elmúlt. Az egyik lányomnak étkezési naplóval derült, ki, hogy egyik népszerű csoki fajta súlyosbította kritikussá az állapotát, a másik lányom az uszoda vizétől lesz ekcémás, abba is kellett hagyja az úszást. Az unokahúgomnak be kellett vinni egyet a szappanjaim közül az oviba, mert az ottani folyékony szappant nem bírta a kezecskéje. Hát igen, mind különbözőek vagyunk.....

 

Szappan kisózás

Többen kérték, hogy mondjam el a tapasztalataimat a szappan kisózással kapcsolatban.

Lehet már észrevették páran, hogy nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy semmit ne dobjunk ki, ami még valahogy újrahasznosítható. Így vagyok a rontott és maradék szappanokkal is. Még azt sem kell kidobni, ami teljesen megavasodott vagy teljesen el lett rontva.

Nekem is összegyűlt egy jó nagy adag szappandarabka. Közkívánatra leírom a kisózás menetét.

1. Lemérjük a szappan mennyiségét, mindent ehhez a mennyiséghez viszonyítva adok meg

2. Lereszeljük a szappant

3. Kimérünk kb 30% vizet, ehhez adunk (a biztonsági előírásokat betartva) 10-15% lúgot (ha nagy zsírfelesleggel készített szappanról van szó, akkor inkább 15)

4. Forrón ráöntjük a reszelt szappanra és addig főzzük lassú tűzön, amíg teljesen megolvad a szappan.

5. kimérünk kb 10% sót vagy 8% mosószódát és belekeverjük a szappanmasszába

mososzappan_kisozas_2.jpg

6. a fent említett két nátrium só jobban oldódik vízben, mint a szappan és a szappannak kisebb a sűrűsége, mint a sós oldatnak, így az olvadt szappan feljön a tetejére:

mososzappan_kisozas.jpg

 

7. lemerjük a kisózott szappant, lehetőleg egy rossz ruhával bélelt dobozba, hogy a benne maradt sós-lúgos folyadék kifolyhasson, felszívódhasson. Mivel ez lúgos is, körültekintően bánjunk vele. A fazékban maradt fenéklúgot elkoszolódott lefolyó tisztítására használhatjuk. Ha nem elég tiszta a szappanunk, akkor a kisózást ismételhetjük oly módon, hogy a szappanmasszára ismét öntünk vizet és a víz mennyiségére számított kb 1/3 mennyiségű sóval ismét kisózzuk.

Az utolsó adag nem épp a nagyon fehér kategória, hiába sóztam ki kétszer is, vannak olyan festékanyagok, amik naaaagyon ragaszkodnak a szappanhoz. Azért elégedett vagyok az eredménnyel, az illata kellemes tiszta szappanillat és kitűnően mos!

mososzappan.jpg

Elég sok mosószappant készítek. Ezeket nem kézi mosásra használom, hanem lereszelve mosószer készül belőle.

 

Túl sok minden...

A bejegyzésem címe egy vásárlómmal folytatott beszélgetésemre utal.

Egyik vásározásom alkalmával egy fiatal férfi lépett az asztalomhoz és a szappanokat nézegette. Felvett egyet és olvasni kezdte a címkén feltüntetett összetevőket, majd ezt a kijelentést tett:

- Ebben a szappanban túl sok minden van.

Alapvetően az udvariasság a mindenkori hozzáállásom a vevőkkel szemben, így megkérdeztem, hogy melyik összetevővel van problémája, mert szívesen lefordítom magyarra a latin-angol katyvaszos INCI elnevezéseket.

Ám erre ennyit válaszolt:

- Nekem nem kell olyan szappan, amiben ennyi minden van. Ez gyanús.-majd elment.

sok_szapi_egyutt_2015_11_07_14_52_53_utc.jpg

A magyarázat tehát bennem ragadt, így most itt leírom.

Példának idemásolom egyik szappanom összetevőit. Mivel az nehezen nyomon követhető, hogy egy természetes olajnak, kecsketejnek, gyógynövényfőzetnek mi a pontos kémiai összetétele, s mi keletkezik belőlük lúg hatására, így az összetevő listában a kiinduló anyagok szerepelnek (amiket összekever a szappankészítő, hogy a folyamat végére szappant kapjon). A példaként említett szappan a kamillás, teafaolajos, Rustic Garden művésznevű:

Olea Europea Fruit (Olive) Oil,  Aqua, Sodium Hydrodide, Cocos Nucifera Oil, Butyrospermum Parkii Oil, Sucrose, Caprae Lac Powder, Sodium Chloride, Sodium Lactate, Sodium Citrate, Illite, Montmorillonite, Kaolin, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Chamomila Recutita Extract, Carbo Activatus,

És akkor vegyük is sorba:

Olíva olaj: gondolom, ezt nem kell ragozni, hogy miért van a szappanban, a többi növényi olajjal egyetemben nagyrészt szappanná alakul

Aqua, az a víz

Sodium Hydroxide a lúg, avagy marónátron, ami teljesen szappanná alakul a folyamat végére

Cocos Nucifera Oil: kókuszolaj

Butyrospermum Parkii Oil: shea vaj

Sucrose: kristálycukor, amiből én barna, finomítatlant használok és a habzás minőségén javít

Caprae Lac Powder: kecsketej por, nagyon jó hatással van a bőrre

Sodium Chloride: keményíti a szappant és a bőrre is jó hatással van

Sodium Lactate: laktát, a tejsav nátrium sója, hidratálja a bőrt

Sodium citrate: citromsav nátrium sója, avasodás gátló és ezáltal növeli a szappan élettartamát

Illit, montmorillonit, kaolin: színes agyagok, természetes színezők, amik a bőrre is jó hatással vannak

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil: teafa olaj, egy fanyar illatú, erős fertőtlenítő hatású illóolaj

Chamomila Recutita Extract kamilla kivonat (ez főzet, vagyis tea és olajos macerátum)

Carbo Activatus: szénpor

Így visszanézve tényleg sok minden, de mind azért van a szappanomban, hogy igazán jó legyen.

 

 

Nemezelt szappanok

Nagyon rákaptam a nemezelésre... Mivel amúgy szappankészítő vagyok, így összekötöttem a kellemeset a hasznossal és nemezelt szappanokat kezdtem készíteni.

A nemezelt szappanok használata kellemes, a gyapjú finoman radírozza a bőrt. A gyapjú burkolat úgy működik, mint egy mosdószivacs vagy kesztyű, segíti a habzást és egy-egy alkalommal kevesebb szappanra lesz szükség. Használat során a nemez a szappannal együtt zsugorodik, végül egy lapos korong marad, amit eltehetünk emlékbe, vagy használhatunk tovább tisztításra.

Többféle illatú és mintájú nemezelt szappant készítem. Itt van például néhány zöld tea illatú:

My newest hobby is felting. Because otherweise I am a soapmaker, I definatelly make felted soaps. Here are some with geen tea fragrance:

 

12729017_1288774821137591_6999816428969642439_n.jpg

 

kep8.jpg kep7.jpg
kep6.jpg kep5.jpg
kep4.jpg

 

A bárányos szappanok citromfű illatúak:

The sheep patterned soaps are scented with lemongrass:

csoportos_costacosmetics.jpgkep_1.jpg

Készült néhány madaras, a minták alapjául Gaidosch Tamás fotói szolgáltak:

My husband, Gaidosch Tamas makes wonderful bird pictures , so I tried to felt them on my soaps:

12717230_1288730007808739_3180702290838107635_n.jpg

 Fenyőpinty, gyurgyalag, szalakóta.

Öko tisztítószereim II.

Kedves olvasóm, neked szól ez a cikk, ha kisgyermeked van, kutyát vagy macskát tartasz otthonodban, ha szeretnél minél környezettudatosabb háztartást vezetni vagy csak egyszerűen spórolnál.

Ha bekukkantunk egy átlag háztartás tisztítószeres szekrényébe, akkor sokszor ez a látvány fogad:

household-cleaners.jpg

Van ugyebár külön üvegtisztító, bútorápoló, parkettaápoló, WC fertőtlenítő, fürdőszoba tisztító, súroló-, mosogató-, felmosószer, meg biztos még egy rakás egyéb.

Most lássuk, mit tart otthon egy környezettudatos háziasszony:

 tisztitoszereim.jpg

 

Itt vannak kedvenc tisztítószereim, az ecet, a mosószappan és a szódabikarbóna, egy tégely súrolószer valamint egy halom régi  konyharuha és feldarabolt törülköző. A szódabikarbónás dobozom kicsit riasztóan néz ki, rendszeresen része a szappanozásaimnak és a lúg bizony nyomot hagyott rajta (meg az idő vasfoga, van már vagy húsz éves). De mivel ezek csak szépséghibák, ezért egyenlőre nem cserélem le.

Nem fogom most tételesen felsorolni, hogy mi mindenre jók (igazából kiválthatjuk velük az összes tisztítószert), most csak a szódabikarbónáról írok pár szót és néhány tippet adok, hogyan használhatjuk (a neten számtalan hosszú listát találunk a különféle felhasználási területekről, az egyik leghosszabb pl. itt).

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) egy enyhén lúgos só, vízben jól oldódik és van egy olyan kellemes tulajdonsága, hogy a telített oldatában megmarad finom szemcsés szerkezetűnek. Ennek örömére gyorsan megosztom veletek a szuperjó, öko súrolószer receptem.

Hozzávalók:

egy üres tégely, doboz vagy nagyobb lyukú flakon

0,5 dl forró víz

1-2 kanál reszelt szappan (ennek hiányában mosogatószer, de akkor víz nem kell)

szódabikarbóna

Ez utóbbi mennyiségét azért nem adom meg, mert lehet hígabb, vagy sűrűbb pasztát készíteni, attól függően, hogy tégelyben, vagy flakonban tárolnánk. A szappanreszeléket feloldjuk a vízben (egy kis turmixolás mindig segít),

szappan_oldat.jpg

majd a szódabikarbónát hozzákeverjük. Reszkess piszok!

surolo_paszta.jpg   suroloszer_foly.jpg

A szódabikarbóna nagyrésze nem oldódik fel, megmarad szemcsés formába, s mivel ezek igen apró szemcsék a súrolószerünk nem karcol, de remekül tisztít.

Ha nincs szükség súrolásra, akkor csak oldjunk fel egy keveset vízben, ezzel lemoshatunk konyhai, fürdőszobai felületeket, felmoshatunk hidegburkolatot.

Amennyiben üveg vagy más fényes felületre használjuk, úgy ecetes vízzel mossuk le és töröljük szárazra. Így szép fényes felületet kapunk.

Hogy miért választd ezeket a teljesen ártalmatlan szereket?

Ha kicsi gyereked vagy háziállatod van, ők a padlón maradó vegyszer maradékokkal kapcsolatba kerülnek, ez kifejezetten egészségkárosító lehet. Ha környezettudatos háziasszony szeretnél lenni, akkor jól teszed, ha lemondasz a rengeteg fölösleges vegyszerről. Ezzel nem csak az élő vizeket óvod, hanem csökken a háztartásodban keletkező hulladékok mennyisége. Azt, hogy pénzt takarítasz így meg gondolom nem kell külön magyarázni.

 

Almaecet

Nem igazán aktuális a téma de a projekt most ért véget. Nemrég szűrtem le az utolsó adag ecetemet, most megírom a történetét:

Van egy kedves idős barátnőm (vagy inkább pótanyám), akivel számtalanszor apró szívességekkel lepjük meg egymást. Nyáron például kaptam egy nagy halom nyári almát, ami igaz kicsit ütött volt és kukacos, viszont bio a javából.

alma.jpg

Akkoriban megakadt a szemem egy bejegyzésen az egyik Facebook csoportban az almaecet készítésről és mindjárt elkapott a kísérletező kedvem. A bejegyzést nem kerestem vissza, viszont találtam egy csomó receptet különféle oldalakon, ezek nagyjából hasonlóak. 

Recept:

2kg alma feldarabolva

2l forralt víz

20dkg cukor

img_0459.JPG

Ezeket összekeverjük egy fazékban vagy nagy üvegben és a muslicákat távol tartandó szalvétával, vagy tiszta ruhával lefedjük.

img_0505.JPG

Az erjedés szépen beindul, a cukorból előbb alkohol, majd végül ecet keletkezik.

Nagy szakértelmem egyenlőre nincs ecetgyártás ügyben, lévén ez az első próbálkozásom, de biztos nem az utolsó.

Viszont a folyamat kémiai részét azt szívesen áttekintem veletek:

a cukor egy ilyen, elég bonyolult vegyület:

zaharoz.jpg

A bal oldali fele egy glükóz, a jobb oldali meg egy fruktóz és egy oxigén kapcsolja össze őket, a molekula képlete tehát: C12H22O11

Erjedéskor először alkohol keletkezik, valamint széndioxid, látható is volt a sok buborék a teraszra kitett üvegekben:

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

Ezt a folyamatot élesztőgombák segítik. Ha tovább hagyjuk érintkezni a levegővel (és nem palackozzuk be az almabort, elzárva a levegő útját), akkor az oxidáció tovább folytatódik :

C2H5OH + O2 = CH3COOH + H2O + 494 kJ

 

etil alkohol + oxigén = ecetsav + víz + meleg

 

1 gramm alkoholból kb. 1,3 gramm ecetsav keletkezik

 

Persze bacik is kellenek a folyamathoz, Egyes fajok kocsonyás rétegben tömörülnek a folyadék felszínén, ami egy cellulóz réteg, az én ecetemet egyértelműen ilyen baktériumok készítették. Ezt ecetágynak hívják és valahogy így néz ki (elnézést, ez a fotó nem túl jó...)

ecetagy.jpg

Bevallom, kicsit túlzásba estem az ecet mennyiségét illetően, lehet életem végéig elég lesz a több mint 20 liter almaecet. Vagy elosztogatom....

fullsizerender.jpg

Ilyen szép színe lett, persze mindenféle plusz színezék nélkül.

 

"Újra" szappan

A szappanos csoportokban újra és újra felmerül a kérdés, hogy mi legyen a megmaradó szappandarabkákkal.

Ha csak szappanhasználó vagy, akkor ez nem olyan nagy probléma, például összegyűjtheted egy kis organza tasakba és felakaszthatod a zuhanyfülkében. Remekül lehet a zsákocskával együtt használni.

akasztos.jpg

Súlyosabb jóval a helyzet egy szappankészítő esetében. Láttam már egy hatalmas kukás zsáknyi szappandarabkát is összegyűlve egyik barátomnál, de valamennyi hulladék mindig keletkezik. Ezeket a szappandarabkákat és az esetleg csúnyára, vagy kevésbé  jóra sikerült szappanokat újra lehet önteni.

A következő lépéseket kövesd:


1. színek szerint gyűjtjük a szappankákat
2. lereszeljük, vagy apróra vágjuk a kívánt mennyiség felét (a reszeléssel homogénebb struktúra a végeredmény)
3. elkészítünk egy (szintén fél adag) új szappanmasszát
4. ha van avas olaj a reszelékben, akkor a lúgoldat egy részét hozzákeverjük a reszelékhez
5. meleg eljárással elkészítjük az új szappant és közben felolvasztjuk a régit is (én mindkettőt egyszerre teszem a mikróba)
6.Mikor a régi és az új szappan is teljesen átgélesedett, akkor összekeverjük, színezzük, illatosítjuk.

A legutóbb készültekből itt egy ízelítő:

ujraszapi.jpg

Mivel ezeket a szappanokat adománynak szánom, ezért most a szépséggel nem sokat foglalkoztam, a régebbi szappanokat csak daraboltam és a színeket sem válogattam, csak úgy nagyjából. azért így is tetszenek nekem.

Ha lereszeljük és nagyon gondosan szétválogatjuk színek szerint, akkor ilyen szépek lesznek:

10482599_1080300365318372_7958202659173349542_n.jpgrozsa_meleg_4.jpg

Ha nem vagy jártas a meleg eljárású szappankészítésben, akkor pedig konfetti szappant csinálhatsz.  Ezt csak akkor tedd, ha a szappanreszelék egyáltalán nem avas. Ilyenkor csak simán keverd bele a friss szappanmasszába pudingosodásnál a reszeléket. Felvágás után igazán jópofa eredményt kapsz.

 

 

 

Avokádó szappan

Ennek a szappannak az elkészítése némi elő munkát igényelt. Első nekifutásra öt szép formájú avokádót vettem a boltban. Egy megfelelő méretű műanyag dobozt félig megtöltöttem két komponensű szilikon gumival, ebbe süllyesztettem bele félig az avokádókat (még egy epernek is jutott hely):

 avokado_forma.jpg

Aztán később csináltam még egyet, hogy jó sok szappant tudjak egyszerre készíteni.

A következő lépés a magok (kis félgömb alakú szappanok) elkészítése volt, ehhez finomra daráltam a megmaradt avokádó magokat. Az antioxidáns hatású, erős narancssárga színű por barnásra színezte a masszát:

 avokado_mag.jpg

A szappanokba víz helyett fele részt avokádó püré, fele részt kókusztej került. a felhasznált olajok: olíva, kókusz, ricinus, shea. Egy kevés zöld agyag és folyékony zöld szappanfesték színezi a héját:

 avokados_szapik.jpg

Több féle gyümölcsös illatot kevertem bele: mangó, maracuja, grapefruit, ginko-limette. A massza nem fért bele a formákba, ami kimaradt, abból stilizált avokádók lettek.

És itt egy régebbi fotó, amit a privát fotósom (a férjem) Gaidosch Tamás készített az első sorozatról:

avokadok_rozsaval.jpg

A mostaniakból azért "spóroltam" ki a zöld színt, mert volt, aki panaszkodott, hogy fog.

 

Öko tisztítószereim I.

Az egész szappanozási móka úgy kezdődött, hogy jó sokáig lusta voltam elvinni a hulladékudvarba az összegyűlt sütőolajoka., már volt vagy 5-6 liternyi a kamrámban.

Eszembe jutott, hogy anno Anyukám is főzte otthon a mosószappant, lereszelve azzal mosott, Ideje volt, hogy én is kipróbáljam. Nekiálltam hát böngészni a neten a különféle szappanos oldalakat. Kis előtanulmány után aztán belevágtam.

mososzapi.jpg

Mára kizárólag saját készítésű tisztítószereket használok, ennek többrétű a környezetkímélő hatása.

Miért készítem magam a tisztítószereket?

- felhasználom a saját használt zsiradékjainkat

- nem keletkeznek üres flakonok, mert a pár évvel ez előttről maradtakat használom

- nincs szállítási költség, mert nem megyek érte boltba

- nem teszek bele környezetkárosító detergenseket, foszfátokat.

Persze eleinte voltak melléfogások, kissé zsírosra hagyott szappantól jó avas szagúak lesznek a ruhák.

Ezt úgy lehet elkerülni, hogy kisózzuk a szappant, vagy ha ekkora munkába nem vágnánk a fejszénket, akkor túllúgozzuk, így nem marad benne semmi zsiradék.

A használt olajokról
Hogy jobban tisztítson a szappanom, néha kókusz olajban sütök (például a fánkot a gyerekeknek) és időnként használok disznózsírt is (rántott hús). Aki csak napraforgó olajat használ az utólag keverjen hozzá fele rész disznózsírt vagy kókusz olajat.
Az olaj avasságával nincs gond, avasodásnál zsírsavak keletkeznek, ezek majd elszappanosodnak ugyanúgy, mint a zsírok. A gond inkább a belekerült ételmaradékokkal, színes fűszerekkel van. Ezért az olaj némi előtisztítást igényel, derolint és/vagy aktív szenet mixerelek bele. Ezután kevés vízzel felfőzöm, majd pár napig ülepítem. Az olajmentes üledék komposztálható.


Ebből az olajból mosószappant is és kenőszappant is készíthetünk, amikkel az egész háztartási tisztítószer arzenált lefedhetjük.

Mosószappan:

Rengeteg recept kering az interneten és sok leírás, az én alapreceptem egy jól túllúgozott szappanhoz::

1 kg tisztított zsiradék

3 dl víz

ebben feloldva (betartva a biztonsági szabályokat) 150g NaOH

Az elkészítés részleteire most nem térek ki, majd egy következő írásban olvashatjátok.

Káli szappan:

Hozzávalók

  • 1 kg tisztított sütőolaj
  • 760g víz
  • 280g KOH

img_4534_2.jpg

Elkészítés

A biztonsági szabályokat fokozottan betartva apránként feloldjuk a KOH-t a vízben. Eközben felmelegítjük az olajat. A lúgoldatot melegen öntjük az olajhoz és mixerelés közben is tovább melegíthetjük, hogy gyorsabb legyen a reakció. A szalagosodás általában lassabban indul be, mint NaOH esetén, de türelem, előbb-utóbb megadja magát. (A biztonság kedvéért mindíg készítsünk ki egy nagyobb edényt a keverő edényünk mellé, mert előfordulhat, hogy hírtelen beindul az elszappanosodás és a megnövekedett hőmérséklet miatt kifut a massza).

Két lehetőségünk van:

 - ha gyorsan kellne a végeredmény, lassú tűzön addig melegítjük-kavargatjuk a masszát, míg a szappanosodás teljesen befejeződik, áttetsző gélt kapunk (1-2 óra)

- a lusta és környezetbarát megoldás (nincs hosszas melegítés) az, hogy másnapig biztonságos helyen lefedve állni hagyjuk. ekkorra szinte kész is lesz, de kevés vízzel főzzük át még egyszer, míg elérjük az áttetsző gél fázist. Figyelem! A szappan könnyen odaég és az nagyon büdös :( Az így kapott sűrű masszából mindig annyit oldjunk fel, amennyire szükség van, mert eredeti állapotában jobban eláll, tömény oldata sűrű, mézszínű, remek mosogató és mosószer.

img_4532_2.jpg

 

Itt egy videó az elkészítéséről:

https://www.facebook.com/CostaCosmetics/videos/1197287193619688/?fref=nf

Híg oldata bio tetű irtóként is remekül működik (a káliumtól még szebbek is lesznek a virágok).

 

 

 

 

Queen of Hungary Soap

Matyó Folk Art Using Ebru Technic

The story

This is my first competition, although I have thought about participating since a while. Now the theme is close to me, I like this technique, and I also like all the swirls in soaps. So I entered the contest.

The design

First I wanted some colorful Turkish folk pattern, but than I had an other idea: why not make a very Hungarian soap using the ebru painting technique.

Our folk art is so rich and colorful it was hard to find just one picture for my inspiration. Finally I selected this beautiful Hungarian  "Matyó"  folk embroidery:

matyo.jpg

 I made a plan but I also improvised a bit during my work:

terv.png

The recipe

One of my favorite soaps is the pure olive oil soap. I have sensitive skin and they are the best for me. On the other hand the soap mass traces so slow I have enough time to make my swirls. To make it more Hungarian, I added some Queen of Hungary Water, which is the first alcohol based pefume made in Europe, for a certain Hungarian queen.  I red about its history and saw many recipes, but finally I made my own (since nobody knows witch was the original), using a large variety of herbs and apple vinegar:

queen_of_hungary_water.jpg

Here are some rose petals, lots of rosemary, mint, lemon balm, lemon peel, sage, lavender, walnut leaf, chamomile, marigold, all in apple vinegar. To not having problem with the lye I neutralized it before use with baking soda.

Because I wanted an all natural soap I used just natural colorants, like annatto, madder root, alkanet, red, pink, green, white and yellow clay, chlorophyll, spirulina, charcoal, red pepper, turmeric and carotene:

szinek_1.jpg

Instead of water I used goat milk and marigold tea and for better quality some additives, like unrefined brown sugar, Himalayan pink salt, sodium lactate and citrate, all dissolved in the neutralized vinegar infusion.

I had the base white, but I put all my essential oils in that base (rosemary, mint, lemon grass, sage and geranium), hoping a light trace for my top. Unfortunately it was a bit harder  than it was supposed to be (probably because the sodium acetate), but the result is quite good.  Thanks to its structure it really looks like those beautiful embroideries. Here is the freshly made soap in the mold:

matyo_1.jpg

matyo_7.jpg

And the next day, after gelled in the oven:

 

elvalasztos.jpg

The colors whitened a bit, which happens all the time when I use other sodium salts in my soaps, nevertheless they look great. Here are some pictures after cleaning them a bit:

3_matyo.jpg

matyo_kesz_5.jpg

The beautiful waistcoat under my soaps was made by my mother long time ago.  I keep it in memories of her.

matyo_kesz_2.jpg

 As  usual, the photographer was my husband, Tamas Gaidosch.  Here are his great photos (one of his galleries is dedicated to my soaps):

http://www.pbase.com/xtam667

Just as the pure olive soaps in general, this soap will show its best after a half year of curing.

 

 

 

süti beállítások módosítása