Ahol a szépség a természetessel találkozik

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Öko tisztítószereim II.

2016. február 27. - Costa Cosmetics

Kedves olvasóm, neked szól ez a cikk, ha kisgyermeked van, kutyát vagy macskát tartasz otthonodban, ha szeretnél minél környezettudatosabb háztartást vezetni vagy csak egyszerűen spórolnál.

Ha bekukkantunk egy átlag háztartás tisztítószeres szekrényébe, akkor sokszor ez a látvány fogad:

household-cleaners.jpg

Van ugyebár külön üvegtisztító, bútorápoló, parkettaápoló, WC fertőtlenítő, fürdőszoba tisztító, súroló-, mosogató-, felmosószer, meg biztos még egy rakás egyéb.

Most lássuk, mit tart otthon egy környezettudatos háziasszony:

 tisztitoszereim.jpg

 

Itt vannak kedvenc tisztítószereim, az ecet, a mosószappan és a szódabikarbóna, egy tégely súrolószer valamint egy halom régi  konyharuha és feldarabolt törülköző. A szódabikarbónás dobozom kicsit riasztóan néz ki, rendszeresen része a szappanozásaimnak és a lúg bizony nyomot hagyott rajta (meg az idő vasfoga, van már vagy húsz éves). De mivel ezek csak szépséghibák, ezért egyenlőre nem cserélem le.

Nem fogom most tételesen felsorolni, hogy mi mindenre jók (igazából kiválthatjuk velük az összes tisztítószert), most csak a szódabikarbónáról írok pár szót és néhány tippet adok, hogyan használhatjuk (a neten számtalan hosszú listát találunk a különféle felhasználási területekről, az egyik leghosszabb pl. itt).

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) egy enyhén lúgos só, vízben jól oldódik és van egy olyan kellemes tulajdonsága, hogy a telített oldatában megmarad finom szemcsés szerkezetűnek. Ennek örömére gyorsan megosztom veletek a szuperjó, öko súrolószer receptem.

Hozzávalók:

egy üres tégely, doboz vagy nagyobb lyukú flakon

0,5 dl forró víz

1-2 kanál reszelt szappan (ennek hiányában mosogatószer, de akkor víz nem kell)

szódabikarbóna

Ez utóbbi mennyiségét azért nem adom meg, mert lehet hígabb, vagy sűrűbb pasztát készíteni, attól függően, hogy tégelyben, vagy flakonban tárolnánk. A szappanreszeléket feloldjuk a vízben (egy kis turmixolás mindig segít),

szappan_oldat.jpg

majd a szódabikarbónát hozzákeverjük. Reszkess piszok!

surolo_paszta.jpg   suroloszer_foly.jpg

A szódabikarbóna nagyrésze nem oldódik fel, megmarad szemcsés formába, s mivel ezek igen apró szemcsék a súrolószerünk nem karcol, de remekül tisztít.

Ha nincs szükség súrolásra, akkor csak oldjunk fel egy keveset vízben, ezzel lemoshatunk konyhai, fürdőszobai felületeket, felmoshatunk hidegburkolatot.

Amennyiben üveg vagy más fényes felületre használjuk, úgy ecetes vízzel mossuk le és töröljük szárazra. Így szép fényes felületet kapunk.

Hogy miért választd ezeket a teljesen ártalmatlan szereket?

Ha kicsi gyereked vagy háziállatod van, ők a padlón maradó vegyszer maradékokkal kapcsolatba kerülnek, ez kifejezetten egészségkárosító lehet. Ha környezettudatos háziasszony szeretnél lenni, akkor jól teszed, ha lemondasz a rengeteg fölösleges vegyszerről. Ezzel nem csak az élő vizeket óvod, hanem csökken a háztartásodban keletkező hulladékok mennyisége. Azt, hogy pénzt takarítasz így meg gondolom nem kell külön magyarázni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://costacosmetics.blog.hu/api/trackback/id/tr278304046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása