Ahol a szépség a természetessel találkozik

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Szappan kisózás

2016. április 12. - Costa Cosmetics

Többen kérték, hogy mondjam el a tapasztalataimat a szappan kisózással kapcsolatban.

Lehet már észrevették páran, hogy nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy semmit ne dobjunk ki, ami még valahogy újrahasznosítható. Így vagyok a rontott és maradék szappanokkal is. Még azt sem kell kidobni, ami teljesen megavasodott vagy teljesen el lett rontva.

Nekem is összegyűlt egy jó nagy adag szappandarabka. Közkívánatra leírom a kisózás menetét.

1. Lemérjük a szappan mennyiségét, mindent ehhez a mennyiséghez viszonyítva adok meg

2. Lereszeljük a szappant

3. Kimérünk kb 30% vizet, ehhez adunk (a biztonsági előírásokat betartva) 10-15% lúgot (ha nagy zsírfelesleggel készített szappanról van szó, akkor inkább 15)

4. Forrón ráöntjük a reszelt szappanra és addig főzzük lassú tűzön, amíg teljesen megolvad a szappan.

5. kimérünk kb 10% sót vagy 8% mosószódát és belekeverjük a szappanmasszába

mososzappan_kisozas_2.jpg

6. a fent említett két nátrium só jobban oldódik vízben, mint a szappan és a szappannak kisebb a sűrűsége, mint a sós oldatnak, így az olvadt szappan feljön a tetejére:

mososzappan_kisozas.jpg

 

7. lemerjük a kisózott szappant, lehetőleg egy rossz ruhával bélelt dobozba, hogy a benne maradt sós-lúgos folyadék kifolyhasson, felszívódhasson. Mivel ez lúgos is, körültekintően bánjunk vele. A fazékban maradt fenéklúgot elkoszolódott lefolyó tisztítására használhatjuk. Ha nem elég tiszta a szappanunk, akkor a kisózást ismételhetjük oly módon, hogy a szappanmasszára ismét öntünk vizet és a víz mennyiségére számított kb 1/3 mennyiségű sóval ismét kisózzuk.

Az utolsó adag nem épp a nagyon fehér kategória, hiába sóztam ki kétszer is, vannak olyan festékanyagok, amik naaaagyon ragaszkodnak a szappanhoz. Azért elégedett vagyok az eredménnyel, az illata kellemes tiszta szappanillat és kitűnően mos!

mososzappan.jpg

Elég sok mosószappant készítek. Ezeket nem kézi mosásra használom, hanem lereszelve mosószer készül belőle.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://costacosmetics.blog.hu/api/trackback/id/tr258590136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása