Ahol a szépség a természetessel találkozik

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

A sütőpor, avagy a szódabikarbóna esete a muffinnal

2015. június 06. - Costa Cosmetics

Írtam egy cikket felkérésre a Humusz Egyesületnek, meg is jelent nemrég az Újraszedve kiadványukban. Ide most az eredeti, hosszabb változatot másolom be:

A sütőpor avagy a szódabikarbóna esete a muffinnal

 

Kedves olvasók, először is lássuk csak, miért is kerül egy cikk címébe egymás mellé a sütőpor és a szódabikarbóna (a muffinról majd később). Gondolom sokan közületek elolvastátok már a sütőpor összetevőit, így tudjátok is a választ erre a kérdésre: tehát a sütőpor hatóanyaga, ami a háziasszonyok által sütés közben elvárt eredményt produkálja (vagyis felfújja a sütiket), az nem más, mint a szódabikarbóna. Van még mellette néhány más vegyület is, őket is górcső alá vesszük.

Van kedvetek egy kicsit kémiázni? A szódabikarbóna kémiai képlete így néz ki: NaHCO3 és a neve nátrium-hidrogénkarbonát. Ezt írja róla a Wikipédia: A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Lássuk csak, mi is történik ezzel a vegyülettel a sütinkben. Két kémiai folyamat játszódik le, lássuk az elsőt, amely a szódabikarbóna hő hatására való elbomlása:

2NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H2O, ugye már sejtjük is mit csinál a széndioxid a sütinkben? Hát apró buborékokat, így növeli meg a térfogatát.

A sütőpor a szódabikarbónán kívül más sókat, például nátrium-dihidrogén-foszfátot tartalmaz (márkafüggő, de hasonló anyag mindben van és az elv a lényeg). Ekkor egy másik kémiai reakció játszódik le:

2NaHCO3 + NaH2PO4 -> Na3PO4 + CO2 + H2O

 

És hogy miért is került terítékre ez a téma pont itt, a Humusz oldalán? Környezettudatos olvasóim, ez biztos érdekelni fog benneteket (és a pénztárcátokat is):

Ami mindjárt szembeötlik, hogy mindkét folyamat során két mól szódabikarbónából egy mól széndioxidot kapunk (egy pici magyarázat azoknak akik mindent elfelejtettek kémiából, a mól anyagmennyiség, a vegyületcsoport előtti szám jelöli a mólszámot, és ha semmit sem írunk ki az egyet jelent) . Viszont, mivel a sütőpor nem tiszta szódabikarbóna, ezért abból nagyobb anyagmennyiség produkálja ugyanazt a hatást. Akkor miért is ne használhatnánk szódabikarbónát (ráadásul kevesebbet) a sütinkhez?

Most vessük össze a két anyag előnyeit és hátrányait. A szódabikarbónás sütés egyetlen hátránya (ha kicsit megerőltetem a fantáziám) az lehet, hogy a keletkező NaCO3 (köznapi nevén mosószóda) egy lúgos kémhatású anyag és az igazán kifinomult ízlésű sütifalók ezt esetleg érezhetik az ízek között (itt nagyon kevés anyagról van szó, tehát a szóda koncentrációja a sütiben normál esetben nagyon alacsony, családom egyetlen tagja, sem jómagam nem éreztük ezt soha kellemetlennek, kivéve azt az egy esetet, amit majd később említek). Ha valakit mégis zavarna, akkor ennek kivédésére javasolnék egy-két kanál tejföl vagy joghurt keverését a tésztába, ezek savtartalma közömbösíti a szódát.

A felhasznált csomagolóanyag a 7 tasakos olcsó sütőpor esetén 4,79g papír és 0,6g műanyag csomagonként, ami egy kilogrammra számítva 45,8g papír és 5,53g műanyag. Ha szódabikarbónát veszünk egy kilós kiszerelésben 8g műanyag csomagolást kell kidobjunk.

Az áruk pedig a következő képen alakul: az olcsó sütőpor kilós ára 912Ft (99Ft volt 7 x 15,5g), szódabikarbónát pedig 300-400Ft-tól lehet kapni webáruházakban, kiszereléstől függően. Ehhez még vegyük figyelembe, hogy a sütőporból csak körülbelül másfélszer annyi kell, mint szódabikarbónából, így még költséghatékonyabb (a drága márkákra nem számolom ki, nehogy valaki sokkot kapjon). Ha pedig az aggasztana valakit, hogy ugyan mikor sütöget el majd egy egész kiló szódabikarbónát, azt megnyugtathatom, hogy ez a vegyület még nagyon sok mindenre használható a háztartásban és erről majd egy következő cikkben írunk.

 

És végezetül a muffin története. Az iskolai karácsonyi ajándékozós nap előtti délutánra a lányom muffin sütést tervezett, a barátnőknek akart készíteni egy-egy süti csodát. Ifjonti hevességében neki is fogott egyedül, és bár nem az első süti volt az életében, mégis az első teljesen önállóan elkészített. Itt egy korábbi alkotás, amibe kicsit besegítettem (ehető virágok díszlenek a tetejükön):

 

muffin.jpg

 

Szóval, recept elő, alapanyagok összekeresgélése közben rádöbbenés, hogy anya otthon hagyta a telefont, így teljesen saját intuíciókra hagyatkozva összedobta a sütit. Mire hazaértem, már vehettük is ki a kész, finom illatú muffinokat a sütőből. Még egy utolsó művészkedés a fényes, kemény cukorhab, csili-vili díszekkel a tetejére és együtt gyönyörködtünk az igazán csajos, fincsi ajándékokban. Mivel több készült, mint ahány barátnő van, a leányzó úgy döntött elfogyasztja a fölösleget. Nagy lelkesen beleharapott és ekkor leírhatatlan döbbenet és fintor ült ki az arcára:

- Anya, ez nagyon rettenetes ízű!!!!!.,

-Á, az nem lehet! Lássam én is!- harapás, fintor- Ajaj, ez tényleg nem jó. - hagytam jóvá én is. Hát igen, ilyen rossz sütit még sosem ettünk, egyikünk sem. Olyan lúgos volt, hogy szinte habzott a szánkban.

Az történt ugyanis, hogy amikor rádöbbent gyerekem, hogy ökoanyuja nem tart otthon sütőport próbált volna hívni, hogy mi a teendő (ez persze nem sikerült). Azt tudta már korábbról, hogy szódabikarbónával helyettesítem, meg is találta a nagy befőttes üveget a fűszerek között, de sajnálatos módon azt már nem tudta, hogy a receptben szereplő egy evőkanál sütőpor az mennyi szódabikabónának felel meg. Nem sajnálta hát az anyagot és tett bele olyan jó három púpos kanálnyit.

Szerencsére volt még itthon egy kevés alapanyag és újrasütöttük a sütiket (kiskanálnyi szódabikarbónával), a díszes habot meg átoperáltuk az immár ehető szépségek tetejére. Ja, és a barátnők el voltak ájulva!

És végezetül itt a recept, ha kedvet kaptatok:

20 dkg liszt

1 kiskanál szódabikarbóna

10 dkg vaj

8 dkg cukor

2 tojás

0,5 dl tej

1 vaníliás cukor

reszelt citromhéj

A vajat megolvasztjuk, mindent összkeverünk, formába kanalazzuk és 180-200 fokon kisütjük. A tetejére tojáshabot vagy bármilyen kemény krémet nyomhatunk. Jó étvágyat!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://costacosmetics.blog.hu/api/trackback/id/tr867521092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása