Ahol a szépség a természetessel találkozik

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Öko tisztítószereim I.

2015. június 30. - Costa Cosmetics

Az egész szappanozási móka úgy kezdődött, hogy jó sokáig lusta voltam elvinni a hulladékudvarba az összegyűlt sütőolajoka., már volt vagy 5-6 liternyi a kamrámban.

Eszembe jutott, hogy anno Anyukám is főzte otthon a mosószappant, lereszelve azzal mosott, Ideje volt, hogy én is kipróbáljam. Nekiálltam hát böngészni a neten a különféle szappanos oldalakat. Kis előtanulmány után aztán belevágtam.

mososzapi.jpg

Mára kizárólag saját készítésű tisztítószereket használok, ennek többrétű a környezetkímélő hatása.

Miért készítem magam a tisztítószereket?

- felhasználom a saját használt zsiradékjainkat

- nem keletkeznek üres flakonok, mert a pár évvel ez előttről maradtakat használom

- nincs szállítási költség, mert nem megyek érte boltba

- nem teszek bele környezetkárosító detergenseket, foszfátokat.

Persze eleinte voltak melléfogások, kissé zsírosra hagyott szappantól jó avas szagúak lesznek a ruhák.

Ezt úgy lehet elkerülni, hogy kisózzuk a szappant, vagy ha ekkora munkába nem vágnánk a fejszénket, akkor túllúgozzuk, így nem marad benne semmi zsiradék.

A használt olajokról
Hogy jobban tisztítson a szappanom, néha kókusz olajban sütök (például a fánkot a gyerekeknek) és időnként használok disznózsírt is (rántott hús). Aki csak napraforgó olajat használ az utólag keverjen hozzá fele rész disznózsírt vagy kókusz olajat.
Az olaj avasságával nincs gond, avasodásnál zsírsavak keletkeznek, ezek majd elszappanosodnak ugyanúgy, mint a zsírok. A gond inkább a belekerült ételmaradékokkal, színes fűszerekkel van. Ezért az olaj némi előtisztítást igényel, derolint és/vagy aktív szenet mixerelek bele. Ezután kevés vízzel felfőzöm, majd pár napig ülepítem. Az olajmentes üledék komposztálható.


Ebből az olajból mosószappant is és kenőszappant is készíthetünk, amikkel az egész háztartási tisztítószer arzenált lefedhetjük.

Mosószappan:

Rengeteg recept kering az interneten és sok leírás, az én alapreceptem egy jól túllúgozott szappanhoz::

1 kg tisztított zsiradék

3 dl víz

ebben feloldva (betartva a biztonsági szabályokat) 150g NaOH

Az elkészítés részleteire most nem térek ki, majd egy következő írásban olvashatjátok.

Káli szappan:

Hozzávalók

  • 1 kg tisztított sütőolaj
  • 760g víz
  • 280g KOH

img_4534_2.jpg

Elkészítés

A biztonsági szabályokat fokozottan betartva apránként feloldjuk a KOH-t a vízben. Eközben felmelegítjük az olajat. A lúgoldatot melegen öntjük az olajhoz és mixerelés közben is tovább melegíthetjük, hogy gyorsabb legyen a reakció. A szalagosodás általában lassabban indul be, mint NaOH esetén, de türelem, előbb-utóbb megadja magát. (A biztonság kedvéért mindíg készítsünk ki egy nagyobb edényt a keverő edényünk mellé, mert előfordulhat, hogy hírtelen beindul az elszappanosodás és a megnövekedett hőmérséklet miatt kifut a massza).

Két lehetőségünk van:

 - ha gyorsan kellne a végeredmény, lassú tűzön addig melegítjük-kavargatjuk a masszát, míg a szappanosodás teljesen befejeződik, áttetsző gélt kapunk (1-2 óra)

- a lusta és környezetbarát megoldás (nincs hosszas melegítés) az, hogy másnapig biztonságos helyen lefedve állni hagyjuk. ekkorra szinte kész is lesz, de kevés vízzel főzzük át még egyszer, míg elérjük az áttetsző gél fázist. Figyelem! A szappan könnyen odaég és az nagyon büdös :( Az így kapott sűrű masszából mindig annyit oldjunk fel, amennyire szükség van, mert eredeti állapotában jobban eláll, tömény oldata sűrű, mézszínű, remek mosogató és mosószer.

img_4532_2.jpg

 

Itt egy videó az elkészítéséről:

https://www.facebook.com/CostaCosmetics/videos/1197287193619688/?fref=nf

Híg oldata bio tetű irtóként is remekül működik (a káliumtól még szebbek is lesznek a virágok).

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://costacosmetics.blog.hu/api/trackback/id/tr487574894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása