Ahol a szépség a természetessel találkozik

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Mire jó a szappan

Ekcéma

2016. június 10. - Costa Cosmetics

Először is szeretném leszögezni, hogy a szappan nem gyógyszer, nem gyógyít semmilyen betegséget. Csak egy szappan és mosakodásra való, még akkor is, ha kézműves, akkor is ha kecsketejes vagy parlagfüves.

Sokak életét keseríti meg ez a tünet, az ekcéma, és sokan kérnek segítséget egy-egy vásáron tőlem is. Például szeretnének szappant, ami elmulasztja ezt a problémát. A rossz hír, hogy az ekcéma egy genetikai rendellenesség, ami el nem múlik, a jó hír, hogy általában tünetmentessé tehető. Felelőtlen és hazug állítás azt mondani bármelyik szappanra, hogy az meggyógyítja az ekcémát. A helyes állítás az lehetne, hogy nem ront, sőt javíthat is az ekcémás bőr állapotán.

ekcema_1.jpg

Nem vagyok bőrgyógyász, amiket leírok most nektek csak saját tapasztalatom, e szerint olvassátok de magam is időnként szenvedtem tőle és a családban volt több gyerek is, akik szintén, így elég sok tapasztalatom van a témában. A szteroidos krémek leviszik a gyulladást, de vannak mellékhatásaik ezért jó ha kiderül, mi áll a háttérben.

Az ekcémás tüneteket fokozhatják külső hatások vagy belső problémák. Hogy kiderüljön mitől lehet először is egy kis időre érdemes lemondani minden nélkülözhető testápolási termékről és csak a legszükségesebbeket megtartani. Ezeket pedig úgy összeválogatni, hogy minél kevesebb illat, tartósító, egyéb bőrizgató hatású anyag legyen benne. Kontakt allergiát okozhatnak a tisztító szerek is, ezért ezeket is le kell cserélni lehetőleg természetes anyagokra.

Tehát testápolásnál javasolnék például egy illatmentes szappant, akár kecsketejest mosakodáshoz. A szilárd szappan előnye a folyékonyakkal szemben, hogy nem tartalmaznak tartósító szereket. A különféle krémekről egy időre mondjunk le, ha nagyon fontos egy kevés mandula, kókusz vagy egyéb olajat használjunk. Fürdés helyett válasszuk a gyors zuhanyzást, mert a klóros víz is okozhat ekcémát.

Mosáshoz mosószóda-reszelt szappan keverék, mosódió, öblíteni ecet a legcélszerűbb ebben a periódusban. Mosogatáshoz használjunk kesztyűt, egyenlőre ne latexet, mert az is allergizálhat (a legjobb persze ha van mosogatógép).

mososzoda.jpg

Ezek a megkötések fontosak, hogy kiderüljön, ténylegesen valamilyen külső tényező okoz problémát. Ha az állapot így javult, akkor egyértelműen erről van szó. Ha ragaszkodunk korábbi testápolási termékeinkhez, úgy azokat egyenként vezessük be újra, hogy kiderüljön, melyik okoz gondot.

Ha minden változatlan, akkor sajnos az étkezésünket is górcső alá kell venni. Érdemes elmenni egy alapos gasztroenterológushoz és megnézetni nincs-e valamilyen ételallergiánk. Ha a vizsgálatok negatívak, és nem derült ki mi a gond, akkor a következőt tegyük: iktassunk ki minden fűszeres, ízesített, színezett élelmiszert egy-két hétre az étrendünkből. Ezután egyenként vezessük be újra és vezessünk étkezési naplót. Így lebukhat a tettes.

Sajnos nincs rá semmi garancia, hogy kiderül, mi az ami a ront a helyzeteden, hiszen környezeti hatások is lehetnek felelőse, például dohos, penészes helység, építőanyagok, atkák, de még egy stresszes élethelyzet is ronthat az állapotunkon.

Végezetül még annyit, hogy nekem egyértelműen kontakt ekcémám volt. A tusfürdők, krémek, samponok elhagyásával és mosószóda-reszelt szappanos mosással teljesen elmúlt. Az egyik lányomnak étkezési naplóval derült, ki, hogy egyik népszerű csoki fajta súlyosbította kritikussá az állapotát, a másik lányom az uszoda vizétől lesz ekcémás, abba is kellett hagyja az úszást. Az unokahúgomnak be kellett vinni egyet a szappanjaim közül az oviba, mert az ottani folyékony szappant nem bírta a kezecskéje. Hát igen, mind különbözőek vagyunk.....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://costacosmetics.blog.hu/api/trackback/id/tr598798190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása