Nem igazán aktuális a téma de a projekt most ért véget. Nemrég szűrtem le az utolsó adag ecetemet, most megírom a történetét:
Van egy kedves idős barátnőm (vagy inkább pótanyám), akivel számtalanszor apró szívességekkel lepjük meg egymást. Nyáron például kaptam egy nagy halom nyári almát, ami igaz kicsit ütött volt és kukacos, viszont bio a javából.
Akkoriban megakadt a szemem egy bejegyzésen az egyik Facebook csoportban az almaecet készítésről és mindjárt elkapott a kísérletező kedvem. A bejegyzést nem kerestem vissza, viszont találtam egy csomó receptet különféle oldalakon, ezek nagyjából hasonlóak.
Recept:
2kg alma feldarabolva
2l forralt víz
20dkg cukor
Ezeket összekeverjük egy fazékban vagy nagy üvegben és a muslicákat távol tartandó szalvétával, vagy tiszta ruhával lefedjük.
Az erjedés szépen beindul, a cukorból előbb alkohol, majd végül ecet keletkezik.
Nagy szakértelmem egyenlőre nincs ecetgyártás ügyben, lévén ez az első próbálkozásom, de biztos nem az utolsó.
Viszont a folyamat kémiai részét azt szívesen áttekintem veletek:
a cukor egy ilyen, elég bonyolult vegyület:
A bal oldali fele egy glükóz, a jobb oldali meg egy fruktóz és egy oxigén kapcsolja össze őket, a molekula képlete tehát: C12H22O11
Erjedéskor először alkohol keletkezik, valamint széndioxid, látható is volt a sok buborék a teraszra kitett üvegekben:
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2
Ezt a folyamatot élesztőgombák segítik. Ha tovább hagyjuk érintkezni a levegővel (és nem palackozzuk be az almabort, elzárva a levegő útját), akkor az oxidáció tovább folytatódik :
C2H5OH + O2 = CH3COOH + H2O + 494 kJ
etil alkohol + oxigén = ecetsav + víz + meleg
1 gramm alkoholból kb. 1,3 gramm ecetsav keletkezik
Persze bacik is kellenek a folyamathoz, Egyes fajok kocsonyás rétegben tömörülnek a folyadék felszínén, ami egy cellulóz réteg, az én ecetemet egyértelműen ilyen baktériumok készítették. Ezt ecetágynak hívják és valahogy így néz ki (elnézést, ez a fotó nem túl jó...)
Bevallom, kicsit túlzásba estem az ecet mennyiségét illetően, lehet életem végéig elég lesz a több mint 20 liter almaecet. Vagy elosztogatom....
Ilyen szép színe lett, persze mindenféle plusz színezék nélkül.