Ahol a szépség a természetessel találkozik

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Costa Cosmetics-Szappanok és kozmetikumok

Almaecet

2016. január 25. - Costa Cosmetics

Nem igazán aktuális a téma de a projekt most ért véget. Nemrég szűrtem le az utolsó adag ecetemet, most megírom a történetét:

Van egy kedves idős barátnőm (vagy inkább pótanyám), akivel számtalanszor apró szívességekkel lepjük meg egymást. Nyáron például kaptam egy nagy halom nyári almát, ami igaz kicsit ütött volt és kukacos, viszont bio a javából.

alma.jpg

Akkoriban megakadt a szemem egy bejegyzésen az egyik Facebook csoportban az almaecet készítésről és mindjárt elkapott a kísérletező kedvem. A bejegyzést nem kerestem vissza, viszont találtam egy csomó receptet különféle oldalakon, ezek nagyjából hasonlóak. 

Recept:

2kg alma feldarabolva

2l forralt víz

20dkg cukor

img_0459.JPG

Ezeket összekeverjük egy fazékban vagy nagy üvegben és a muslicákat távol tartandó szalvétával, vagy tiszta ruhával lefedjük.

img_0505.JPG

Az erjedés szépen beindul, a cukorból előbb alkohol, majd végül ecet keletkezik.

Nagy szakértelmem egyenlőre nincs ecetgyártás ügyben, lévén ez az első próbálkozásom, de biztos nem az utolsó.

Viszont a folyamat kémiai részét azt szívesen áttekintem veletek:

a cukor egy ilyen, elég bonyolult vegyület:

zaharoz.jpg

A bal oldali fele egy glükóz, a jobb oldali meg egy fruktóz és egy oxigén kapcsolja össze őket, a molekula képlete tehát: C12H22O11

Erjedéskor először alkohol keletkezik, valamint széndioxid, látható is volt a sok buborék a teraszra kitett üvegekben:

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

Ezt a folyamatot élesztőgombák segítik. Ha tovább hagyjuk érintkezni a levegővel (és nem palackozzuk be az almabort, elzárva a levegő útját), akkor az oxidáció tovább folytatódik :

C2H5OH + O2 = CH3COOH + H2O + 494 kJ

 

etil alkohol + oxigén = ecetsav + víz + meleg

 

1 gramm alkoholból kb. 1,3 gramm ecetsav keletkezik

 

Persze bacik is kellenek a folyamathoz, Egyes fajok kocsonyás rétegben tömörülnek a folyadék felszínén, ami egy cellulóz réteg, az én ecetemet egyértelműen ilyen baktériumok készítették. Ezt ecetágynak hívják és valahogy így néz ki (elnézést, ez a fotó nem túl jó...)

ecetagy.jpg

Bevallom, kicsit túlzásba estem az ecet mennyiségét illetően, lehet életem végéig elég lesz a több mint 20 liter almaecet. Vagy elosztogatom....

fullsizerender.jpg

Ilyen szép színe lett, persze mindenféle plusz színezék nélkül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://costacosmetics.blog.hu/api/trackback/id/tr197752352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása